- نویسنده : ویکی مدیکال
- ۰۳ شهریور ۱۴۰۰
- کد خبر 12967
- 479 بازدید
- بدون نظر
- ایمیل
- پرینت
سایز متن /

فهرست مطلب
کشیدن دندان عقل بالا – امروزه با روشهای درمانی متعددی مثل ایمپلنت و لمینت دندان وغیره، راههای زیادی برای رها شدن از شر مشکلات دندانی و در عین حال حفاظت از دندانها وجود دارد و حتی گاهی اوقات برای حفظ شکل طبیعی دهان و دندانها، اقدام به کاشت دندان با روش ایمپلنت میشود؛ اما گاها با در نظر گرفتن تمام شرایط موجود، ناچار به کشیدن دندان میشویم. این حالت بهطور معمول دررابطه با دندانهای عقل پیش میآید.
دندان عقل
دندانهای آسیای سوم که جز آخرین دندانهای رشد کرده در دهان طی سنین ۱۷ تا ۲۵ سالگی هستند، به اسم دندانهای عقل نامیده میشوند. این دندانها در صورت رشد کردن، در انتهاییترین قسمت فک ظاهر میشوند. افراد از نظر داشتن یا نداشتن دندان عقل به ۳ دسته تقسیم میشوند:
- دندان عقل در برخی افراد اصلا بهوجود نمیآید.
- در برخی افراد دندان عقل مانند سایر دندانهای آسیای موجود رشد میکند و نه تنها مشکلی ایجاد نمیکند، بلکه در جویدن و هضم غذا یک عامل کمککننده به حساب میآید.
- در برخی افراد دندان عقل رشد میکند، ولی به دلیل وجود برخی مشکلات مثل نبود فضای کافی، در داخل لثه میماند یا فقط قسمت کمی از آن از لثه خارج میشود که این حالت به دندان عقل نهفته شهرت دارد و عمده مشکلات هم از همین نوع دندان عقل به وجود میآیند.
دندان عقل داخل لثه ممکن است به حالات زیر دیده شود:
- مانند سایر دندانها به بالا یا پایین حرکت کند ولی به دلیل گیر کردن در استخوان، نهفته بماند.
- به صورت ۹۰ درجه نسبت به سایر دندانها قرار بگیرد.
- به صورت زاویهدار نسبت به دندان مجاور ( آسیای دوم ) رشد کند و با این کار در حین آسیب به خود دندان عقل، برای دندان آسیا نیز مشکل پوسیدگی و درد ایجاد میشود.
کشیدن دندان عقل برای همه؟!
درصد افرادی که سالها مشکلی با دندان عقل خود پیدا نمیکنند، بالاست و این افراد هرگز نیازی به جراحی و کشیدن دندان عقل خود ندارد؛ اما در مقابل، برخی افراد به دلایل متعددی مجبور به عمل جراحی و کشیدن دندان عقل خود میشوند:
- درد غیرقابل تحمل
- ایجاد فضای لازم برای ارتودنسی برای افرادی با فک کوچک
- رسیدن پوسیدگی به پالپ و تاثیر بر اعصاب و رگهای خونی
- احتمال بهوجود آمدن عفونت در لثه
- احتمال به وجود آمدن بیماری لثهای (بیماری پریودنتال)
- آسیب به دندان مجاور
- آسیب به استخوانهای اطراف
- وجود کیست (کیسه ای پر از مایع در اطراف دندان عقل)
کشیدن دندان عقل (کشیدن دندان عقل بالا)
با توجه به اینکه دندانهای عقل در قسمت انتهایی دهان قرار دارند و نقش چندان مهمی در فعالیتهای دهان ندارند، اگر احتمال بروز آسیب برای دندانهای دیگر در سال های بعد وجود داشته باشد، دندان پزشک معالج توصیه به کشیدن آن میکند. ولی کشیدن بی دلیل دندان عقل به دلیل آسیب به اعصاب به هیچ وجه توصیه نمیشود.
معمولا بهترین سن برای کشیدن دندان عقل، سن زیر ۲۰ سال است ولی این کار در بین سنین ۲۰ تا ۴۰ سالگی هم انجامپذیر است؛ اما در سنین بالای ۴۰ سالگی به دلیل تغییرات و رشد بدن، خارج کردن دندان عقل بسیار دشوار میشود. به همین منظور بررسی سلامت دندانها توسط دندان پزشک متخصص در سنین پیش از ۲۰ سالگی توصیه میشود.
با توجه به چگونگی قرارگیری دندان عقل در دهان، دندانپزشک از روشهای مختلفی برای کشیدن آن استفاده میکند:
- اگر دندان عقل در خارج از لثه باشد، با استفاده از روش مرسوم بیحسی یا بیهوشی اقدام به کشیدن دندان میکنند.
- اگر دندان عقل نهفته باشد، برشی در لثه ایجاد و سپس آن را میکشند.
- اگر دندان عقل نهفته داخل استخوان گیر کرده باشد و استخوان آن را پوشانده باشد، علاوهبر ایجاد برش در لثه به برشی در استخوان هم نیاز است تا دسترسی کافی به دندان وجود داشته باشد. گاهی مواقع امکان دارد دندان عقل اندازه بزرگی داشته باشد و با روشهای اشاره شده هم نتوان آن را از دهان خارج کرد که در این صورت دندانپزشک معالج دندان را تکه تکه میکند و به صورت تکههایی با اندازه کوچکتر میکشد.
ایا کشیدن دندان عقل ضروری است؟
تشخیص اینکه که چه کسی نیاز ضروری به کشیدن دندان عقل خود دارد تنها توسط دندانپزشک متخصص و با در نظر گرفتن تمام شرایط بیمار و سلامت سایر دندانها تعیین میشود.
https://wikimedical.ir/?p=12967