- نویسنده : ویکی مدیکال
- ۱۲ تیر ۱۴۰۳
- کد خبر 12306
- 418 بازدید
- بدون نظر
- ایمیل
- پرینت
سایز متن /

فهرست مطلب
ورم و خونریزی لثه را نادیده نگیرید! این علائم میتوانند نشانهای از مشکلات جدی دهان و دندان و حتی بیماریهای سیستمیک باشند. در این مقاله با علل، علائم و راههای درمان ورم و خونریزی لثه آشنا شوید.
دلایل اصلی ورم و خونریزی لثه
دلایل ورم و خونریزی لثه – خونریزی لثه زمانی اتفاق میافتد که لثه تحریکپذیر و ملتهب میشود. در این زمان احساس درد شدیدی در لثه دارید. وقتی از لثه یا نخ دندان استفاده میکنید، لثه شروع به خونریزی میکند. در اصطلاح علمی به این عارضه «گینویویت» گفته میشود که اولین مرحلهی بیماری لثه است.
در این بیماری ممکن است هیچ دردی را احساس نکنید و فقط با خونریزی لثه را مشاهده کنید. در موارد شدیدتر علائمی از جمله قرمزی لثه، تورم، تغییر جای دندانها در زمان گاز زدن و یا شل شدن دندانها را احساس کنید. برخی از بیماران با مشاهدهی این عارضه به شدت نگران میشوند و تصور میکنند لثهی آنها قابل درمان نیست. در حالی که اگر قبل از شدید شدن بیماری، به دندانپزشک خوب در تهران مراجعه کنید، خونریزی لثه در مدت کوتاهی درمان میشود. این ورم و خونریزی کوتاه مدت گاهی به دلیل درمان هایی مانند: ایمپلنت، لمینت دندان، ارتودنسی و … است.
دلایل ورم وخونریزی لثه چیست ؟
متخصصان دلایل زیادی را برای ورم و خونریزی لثه عنوان کردهاند که عبارتند از:
افزایش سن و تحلیل رفتن لثهها
یکی از دلایل ورم و خونریزی لثه افزایش سن است. براساس آمار بدست آمده، ۵۰ درصد از افراد بالای ۳۰ سال و ۷۰ درصد از افراد بالای ۶۵ سال به این عارضه مبتلا میشوند. زمانی که لثهها به تحلیل میرود، بین دندانها فرورفتگی ایجاد میشود. در نتیجه شرایط مناسبی برای رشد میکروبها ایجاد میشود. با افزایش میکروبها در بین دندانها، به لثه آسیب وارد میشود. اگر خونریزی لثه به دلیل تحلیل رفتن لثه باشد، خونریزی شدیدتر میشود. در چنین مواردی باید به دندانپزشک مراجعه و لثه را درمان کرد. در غیر این صورت گینویویت به پریودونتیت (از دست دادن دندان) تبدیل میشود.
تاثیر استرس و اضطراب بر افزایش خونریزی
زمانی که به استرس شدید و پی در پی دچار میشوید، بدن مقاومت کمتری در مقابل عوامل عفونی و بیماریزا دارد. در چنین مواردی بیماریهای پریودنتال بروز میکند. با وجود استرس، عوامل بیماریزا قویتر از آنتیاکسیدانهای بدن عمل میکنند. اکثر در دهان میکروب وجود داشته باشد، از بین نمیرود و بر روی لثه باقی می ماند. در نتیجه بیماری و خونریزی لثه ها را در پی دارد.
مصرف برخی از داروها
یکی دیگر از دلایل ورم و خونریزی لثه مصرف برخی از داروهاست. از جمله این داروها میتوان به داروهای رقیق کنندهی خون، داروهای ضدافسردگی، داروهای قلبی و قرصهای ضدبارداری اشاره کرد. مصرف طولانی مدت از این داروها به لثهها آسیب وارد میکند. بنابراین اگر از این داروها استفاده میکنید، بهتر است هر چند وقت یکبار لثههای خود را معاینه کنید. در صورت مشاهدهی هرگونه خونریزی یا التهاب فوراً به دندانپزشک خوب در تهران مراجعه کنید.
آیا ژنتیک هم به خونریزی لثه ارتباط دارد؟
یکی دیگر از دلایل خونریزی لثه به عوامل ژنتیکی باز میگردد. گاهی لثه به طور مادرزادی آنقدر ضعیف است که با هرگونه التهابی متورم میشود. افرادی که لثهی ضعیف و سستی دارند، باید بیشتر مراقبت دندان و لثهی خود باشند. معاینات سادهی دندانپزشکی میتواند از خونریزی لثه و ابتلا به مشکلات شدیدتر جلوگیری کند.
عدم رعایت بهداشت دهان و دندان
براساس نظر بهترین دندانپزشک زیبایی باید در طول روز دو بار مسواک بزنید؛ یکبار قبل از خواب و یک بار بعد از بیدار شدن. مسواک زدن قبل از خواب باعث تمیز شدن دندانها در طول مدت خواب میشود. در زمان خواب میکروبهای زیادی بر روی دندانها جمع میشود. وقتی صبح از خواب بیدار میشوید، طعم بدی را در دهان خود احساس میکنید. به همین دلیل باید با مسواک زدن این میکروبها را از دهان بزدایید. توجه داشته باشید که مسواکهای سفت هم به لثه آسیب وارد میکنند و باعث خونریزی لثه میشوند. بهتر است از مسواکهای Medium یا Soft استفاده کنید.
برای مراقبت از لثهها استفادهی مکرر از نخ دندان هم توصیه میشود. البته ضخامت نخ دندان باید به اندازهی فاصله بین دندانهای شما باشد. برای دندانهایی که فاصلهی کمی با هم دارند، از نخهای نازک و برای دندانهای که از هم فاصله دارند، از نخ دندان با ضخامت بیشتر استفاده کنید. استفادهی نادرست از نخ دندان هم میتواند باعث خونریزی لثه شود. بهتر است آن را به آرامی و بر روی بدنه دندان بکشید. برای استفاده از نخ دندان، به لثه فشار وارد نکنید. دهانشویه و آب نمک را هم در بهداشت دهان و دندان در نظر داشته باشید. از این دو محلول بهتر است در هفته یک بار استفاده کنید تا تمامی میکروبها و عوامل بیماریزا در دهان، دندان و لثه از بین برود.
سایر دلایل خونریزی لثهها – دلایل ورم و خونریزی لثه
علاوه بر مواردی که ذکر شد، در موارد دیگری هم ممکن است لثهها متورم و دچار خونریزی شوند. از جمله شایعترین این دلایل میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- اگر پروتزهای دندانی در زمان ترمیم ضعیف متصل شوند به بافت لثه آسیب وارد میکنند.
- عفونت ریشهی دندان به لثه آسیب میرساند. احساس درد شدید و خونریزی لثه میتواند در نتیجه عفونت دیده شود.
- کمبود ویتامین K باعث بروز خونریزی بینی و لثه میشود. این ویتامین با تولید نوعی پروتئین، باعث لخته شدن خون میشود و از خونریزی لثه جلوگیری میکند.
- خونریزی لثه در دوران باردار بسیار شایع است. این عارضه در نتیجهی تغییرات هورمونی اتفاق میافتد که در اصطلاح علمی به این عارضه «گینگیویتیس بارداری» گفته می شود. بعد از بارداری لثهها سلامت خود را بدست میآورند.
- مصرف دخانیات نیز یکی دیگر از دلایلی است که باعث خونریزی لثه میشود.
https://wikimedical.ir/?p=12306
نظرات در مورد لثههایتان را جدی بگیرید: آیا ورم و خونریزی لثه نشانه یک بیماری خطرناک است؟